Aspik z čerstvé zeleniny s olivovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Aspik z čerstvé zeleniny s olivovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25442 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
aspik | |
---|---|
0,8 dl | Vývar drůbeží |
4 plátek | Želatina |
zeleninové pyré | |
0,5 kávová lžička | Bazalka |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Okurka salátová |
1 ks | Paprika červená |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
50 g | Pistácie |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
3 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,8 dl | Vývar drůbeží |
sýrový krém | |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
150 g | Sýr Gorgonzola |
olivová omáčka | |
1 kávová lžička | Balsamico ocet |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
4 polévková lžíce | Olivová pasta černá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 67,5mg |
Draslík | 499,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,2mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Želatina, Bazalka, Cukr krupice, Okurka salátová, Paprika červená, Pepř bílý, Pistácie, Rajčata, Sůl, Pepř bílý, Balsamico ocet, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vývar drůbeží, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Vývar drůbeží, Máslo čerstvé, Sýr Gorgonzola, Olej olivový extra panenský, Olivová pasta černá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Aspik z čerstvé zeleniny s olivovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu, rajčata, okurek, papriku a petrželovou nať omyjeme, drobně nakrájíme, dáme do mixéru, přidáme rajčatový protlak, 0.75 dl drůbežího vývaru, sůl, pepř, bazalku a rozmixujeme na jemné pyré. |
2 | Želatinu dáme do vody nabobtnat, pak ji vymačkáme a rozpustíme v 0.75 dl teplého drůbežího vývaru. Rozpuštěnou želatinu zamícháme do zeleninového pyré. Nakonec přimícháme pistácie. |
3 | Chlebíčkovou formu vypláchneme vodou, nalijeme do ni zeleninový aspik a dáme chladit na 2 hodiny do chladničky. |
4 | Plísňový sýr (zelenou Gorgonzolu) umícháme s máslem a opepříme bílým pepřem. |
5 | Olivovou pastu si vymícháme s olejem, octem a cukrem, tak nám vznikne olivová omáčka. |
6 | Ztuhnutý zeleninový aspik vyklopíme, natřeme ozdobně vrstvou sýrového krému, nakrájíme na plátky a porce podáváme s lžicí olivové omáčky. |
Poznámka
Sýr "zelenou Gorgonzolu" můžeme nahradit plísňovým sýrem Niva.