Pivní omáčka k vepřové pečeni
105 min.
Ingredience
- 4stroužkyČesnek
 - 30gramůMáslo čerstvé
 - 1,3kilogramyVepřová pečeně
 - 60mililitrůOlej slunečnicový
 - 10gramůSůl
 - 5gramůPepř černý mletý
 - 5kusůHřebíček
 - 150gramůCeler bulvový
 - 200gramůPórek
 - 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
 - 60gramůMrkev kořen
 - 40gramůPetržel kořen
 - 2kusyBobkový list
 - 5gramůSkořice celá
 - 500mililitrůPivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 20gramůMed včelí
 - 120gramůCibule
 - 250mililitrůVoda pitná
 - 40gramůProtlak rajčatový
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
855 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
67 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Máslo prohněteme s moukou a směs odložíme na chladné místo. Troubu předehřejeme na 190 °C. Pečeni osolíme a opepříme, kůži potřeme olejem a na několika místech nařízneme. Česnek nakrájíme na klínky a spolu s hřebíčky jím kůži prošpikujeme. V pekáči rozehřejeme zbývající olej a maso kůží dolů opékáme dozlatova.
 - 2Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso obrátíme a znovu několik minut opékáme. Podlijeme 250 ml horké vody a pekáč vrátíme do trouby. Pečeme asi hodinu a podle potřeby doléváme horkou vodu. Potom kolem masa rozložíme zeleninu, zalijeme ji rajským protlakem a krátce zapečeme. Přidáme bobkový list a skořici, zalijeme pivem a pečeme další hodinu. Během této doby často přeléváme vypečenou šťávou. Hotovou pečeni vyjmeme, zeleninu a výpek protlačíme sítem. Teplotu v troubě zvýšíme na 210 °C a pečeni v ní ponecháme tak dlouho, dokud nezíská křupavou kůrčičku. Do omáčky postupně vmícháme mouku s máslem, povaříme a dochutíme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.