Recept

Koláč se sýrem feta a černými olivami

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 25578

Ingredience

těsto
320 g Mouka pšeničná hladká T 650
150 g Máslo čerstvé
25 g Sádlo škvařené
1 ks Vejce slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
sýrová směs
600 g Brambory
2 ks Cibule
75 g Olivy černé
1 kávová lžička Pepř černý mletý
250 g Sýr Feta
2 kávová lžička Sůl
1 špetka Tymián sušený
2 ks Česnek
na potření
1 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 ks Vaječný žloutek slepičí
příloha
4 ks Rajčata

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 438 kcal
Kilojoule 1 831kJ
12% Sacharidy 44 g
34% Tuky 25 g
22% Sodík 432 mg
19% Bílkoviny 11 g

Koláč se sýrem feta a černými olivami postup přípravy receptu:

1

Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme do ní vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.

2

Uvařené brambory v slupce oloupeme, nakrájíme na plátky. Sýr feta pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Olivy rozkrájíme a vypeckujeme. Všechny ingredience dáme do mísy, promícháme, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a znovu dobře promícháme.

3

Těsto z hladké mouky si rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme sýrovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.

4

Upečený koláč se sýrem feta pokrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty.

Poznámka

Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept