Švestková omáčka k plněné vepřové roládě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestková omáčka k plněné vepřové roládě
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25639 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
60 g | Cibulka jarní |
10 ml | Citronová šťáva |
5 g | Hřebíček |
1 ks | Jablka |
50 g | Mandle |
120 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý celý |
5 g | Skořice mletá |
5 g | Sůl |
200 g | Švestky |
15 g | Tymián čerstvý |
1200 g | Vepřové maso libové |
250 ml | Víno portské |
800 ml | Voda pitná |
5 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 249,0mg |
Draslík | 389,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,5mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Hřebíček, Jablka, Mandle, Pepř černý celý, Skořice mletá, Sůl, Švestky, Tymián čerstvý, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Vepřové maso libové, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Švestková omáčka k plněné vepřové roládě postup přípravy receptu:
1 | Maso omyjeme, osušíme a podélně rozřízneme. Okořeníme solí a pepřem. Cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Jablko oloupeme, vykrojíme jaderník, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostičky. Spolu s cibulkou podusíme na másle doměkka. Smícháme se zázvorem a s mandlemi, osolíme, opepříme a rozetřeme na maso. |
2 | Roládu stočíme a ovážeme. Rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přilijeme 2 šálky horké vody, přidáme tymián a bobkové listy a společně dusíme 50 minut. Potom maso obrátíme, přidáme švestky a portské víno a dusíme dalších 15-20 minut. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat. Z omáčky vyjmeme bobkový list a tymián, rozmixujeme ji a podle potřeby zředíme trochou vody. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, skořicí a mletým hřebíčkem. |
Poznámka
K takto upravenému masu je vhodnou přílohou sypká rýže promíchaná s opraženými plátky mandlí.