Koláč z listového těsta s čerstvým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč z listového těsta s čerstvým sýrem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25640 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
sýrová náplň | |
---|---|
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
500 g | Sýr Ricotta |
3 ks | Vejce slepičí |
na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
sirup | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
150 g | Cukr krupice |
1,5 dl | Voda pitná |
Koláč z listového těsta s čerstvým sýrem | |
450 g | Listové těsto |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 342,8mg |
Draslík | 289,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 840,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Skořice mletá, Sýr Ricotta, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Koláč z listového těsta s čerstvým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Listové těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a tou vyložíme olejem vymazanou formu. |
2 | V míse vyšleháme čerstvý sýr Ricottu se žloutky, cukrem a skořicí. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který lehce vmícháme do sýrového krému. Ještě promyjeme v sítku hrozinky, necháme je odkapat a přimícháme je do krému. |
3 | Vyloženou formu naplníme sýrovým krémem. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je koláčová forma. Okraje většího těsta přeložíme dovnitř a potřeme vajíčkem. Povrch krému zakryjeme druhou plackou těsta, který potřeme vajíčkem. |
4 | Rádýlkem vyznačíme na povrchu těsta jednotlivé porce, aby se po upečení lépe odkrojily. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut při 200 °C. |
5 | Než se koláč upeče, připravíme sirup: svaříme 1,5 dl vody se 150 g cukru (vaříme ho 5 minut), pak přidáme šťávu z jednoho citronu. |
6 | Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho potřeme sirupem, který necháme zatuhnout, nakrájíme porce a podáváme. |