Rajská omáčka s bazalkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajská omáčka s bazalkou
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25729 |
Kategorie: | Omáčky |
Ingredience
100 g | Bazalka |
80 ml | Citronová šťáva |
80 g | Máslo čerstvé |
80 ml | Ocet Sherry |
60 ml | Olej olivový |
10 g | Pepř černý mletý |
6 ks | Rajčata |
3 ks | Šalotka |
5 g | Sůl |
380 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 907,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Citronová šťáva, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet Sherry, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rajská omáčka s bazalkou postup přípravy receptu:
1 | Rajčata omyjeme, rozkrojíme na polovinu, odstraníme tvrdé části kolem stopky, zbytek jemně nakrájíme. |
2 | Omyjeme bazalku, osušíme, lístky nakrájíme na úzké proužky. Oloupeme šalotky, jemně pokrájíme a podusíme na másle. Zalijeme octem, olejem, bílým vínem a citronovou šťávou, směs vaříme tak dlouho, dokud se jedna třetina nevyvaří. |
3 | Přidáme rajčata a bazalku, dochutíme solí a pepřem. |
Poznámka
Rajčatovou omáčku s bazalkou můžeme podávat teplou, ale i studenou, například s chřestem.