Citronová omáčka s okouníkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronová omáčka s okouníkem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25817 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Citrony |
50 g | Kapary |
80 g | Máslo čerstvé |
5 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
800 g | Okouník mořský |
50 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
5 g | Sůl |
30 g | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 108,0mg |
Draslík | 742,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,1mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Citrony, Okouník mořský, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Citronová omáčka s okouníkem postup přípravy receptu:
1 | Rybu omyjeme a osušíme. Ostrým nožem uděláme za hlavou na obou stranách 3-4 paralelní zářezy, aby se ryba stejnoměrně propékala. Maso okořeníme uvnitř i zvenku solí a pepřem. Dovnitř vložíme několik snítek petržele, jednu snítku tymiánu a jeden bobkový list. Kůži lehce poprášíme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu opékáme z každé strany 3 minuty. Poté ji asi 12 minut pečeme v troubě a často poléváme šťávou. Kapary nasekáme nahrubo. Citrony oloupeme, pečlivě z nich odstraníme i hořkou bílou slupku a ovoce ostrým nožem nakrájíme na plátky. Ze zbývající petrželky otrháme lístky a nasekáme je nahrubo. Rybu vyjmeme a slijeme olej. V jiné pánvi rozpustíme máslo a přidáme k němu kapary, citronové plátky, zbývající tymián a bobkový list a petrželku. Ochutíme solí a pepřem. Rybu upravíme na mísu a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží nebo bílým chlebem. |