Omáčka z lesních hub ke grilované polentě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka z lesních hub ke grilované polentě
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25938 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
250 g | Houby čerstvé |
150 g | Kukuřičná krupice T 600 |
250 g | Lišky čerstvé |
60 g | Máslo bylinkové |
80 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
3 g | Muškátový oříšek |
100 g | Šalotka |
4 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 186,7mg |
Draslík | 426,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 524,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Muškátový oříšek, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Kukuřičná krupice T 600, Lišky čerstvé, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 12% (konzumní), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Omáčka z lesních hub ke grilované polentě postup přípravy receptu:
1 | Zahřejeme mléko s vývarem a 2 lžícemi česnekového másla. Výrazně ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vmícháme krupici. Přidáme vejce a žloutek a za stálého míchání uvaříme kaši. Vymažeme plech na pečení a kaši na něj rozetřeme v asi 2 cm vysoké vrstvě. |
2 | Na polovině másla osmažíme šalotku a česnek. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k šalotce a dusíme 3 minuty. Vmícháme zbývající máslo, tymián a zakysanou smetanu a okořeníme solí a pepřem. |
3 | Vychladlou polentu nakrájíme na obdélníčky a na grilu v troubě opékáme 3-4 minuty na každé straně dohněda. Zbývající česnekové máslo nakrájíme na plátky a rozdělíme na polentu. Houbovou směs podáváme zvlášť. |