Jednoduchý recept

Gratin z brambor se šalvějí

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 26162

Ingredience

1000 g Brambory
1 špetka Muškátový oříšek
60 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý mletý
300 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Sůl
2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 337 kcal
Kilojoule 1 411kJ
6% Sacharidy 23 g
34% Tuky 25 g
7% Sodík 146 mg
10% Bílkoviny 6 g

Gratin z brambor se šalvějí postup přípravy receptu:

1

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Část urovnáme na dno pekáčku vymazaného trochou másla.

2

Smetanu rozšleháme s muškátem a nasekanými lístky šalvěje, osolíme a opepříme. Částí smetany zalijeme brambory v pekáčku, poklademe další vrstvou brambor a znovu zalijeme smetanou. Postup opakujeme do spotřebování brambor a smetany. Povrch poklademe vločkami másla.

3

Pekáček přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 1 hodinu, hotové brambory se mají téměř rozpadat.

4

Podáváme k pečeným masům nebo ke studené vařené šunce.

Poznámka

Gratin můžeme připravit i 2 dny předem a uchovat v chladničce. Před podáváním jen dobře prohřejeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept