Ovocné šátečky s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 47 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovocné šátečky s ořechy
Ovocné šátečky s ořechy
Celkový čas: | 47 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 26193 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
ovocná náplň | |
---|---|
2 ks | Broskve |
0,5 ks | Citrony |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Cukr skořicový |
1 ks | Hrušky |
1 ks | Jablka |
3 polévková lžíce | Med včelí |
5 ks | Meruňky |
3 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
na pospání | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Meduňka |
těsto Wan tan | |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
125 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 3,3mg |
Draslík | 511,9mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,6mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Broskve, Citrony, Cukr krupice, Hrušky, Jablka, Med včelí, Meruňky, Ořechy vlašské, Cukr krupice, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Meduňka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Ovocné šátečky s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Jablka, hrušky, broskve a meruňky omyjeme. Jablka s hruškami oloupeme, odstraníme jádřince, nastrouháme, dáme do mísy a pokapeme citronem. Broskve s meruňkami pokrájíme na malé kostičky a přidáme je k nastrouhanému ovoci. (Ovoce můžeme použít takové, jaké nám chutná.) Ještě do ovocné náplně přimícháme med, cukr, skořicový cukr a nastrouhané vlašské ořechy. |
2 | Těsto na taštičky wan-tan připravíme z hladké mouky, kterou nasypeme do mísy. Přidáme k ní cukr, rozpuštěné máslo a 50 ml vody. Nejdříve vařečkou smícháme suroviny a pak pomocí rukou vypracujeme na pomoučeném vále hladké vláčné těsto, které vyválíme na tenkou placku a nakrájíme na 12 stejných dílů - čtverečků. |
3 | Náplň rovnoměrně rozdělíme a dáme ji na střed čtverečků. Přiložíme k sobě protější rohy, vznikne šáteček. Okraje k sobě těsně přitiskneme a plněné šátečky poskládáme do napařovacích bambusových košíčků. |
4 | Ve woku přivedeme k varu asi 2 cm vody, košíčky do woku usadíme, zakryjeme poklicí a šátečky vaříme v páře 10 - 12 minut. |
5 | Šátečky posypeme nastrouhanými ořechy se skořicovým cukrem. Ozdobíme lístky meduňky a podáváme. |
Poznámka
Jednotlivé díly napařovacích košíčků před každým použitím vždy dobře umyjeme horkou vodou. Připravíme wok (který je k tomu účelu nejlepší) nebo jiný velikostí vhodný hrnec a necháme v něm dojít k varu cca 2 cm vody na dně. Do jednotlivých částí - košíčků naskládáme potraviny, jež chceme napařit, dle potřeby dochutíme kořením a bylinkami a nastohujeme na sebe. Pak přiklopíme bambusovou pokličkou. Celý pařák z bambusových košíčků vložíme do woku (či hrnce) s vařící vodou a necháme dle potřeby propařovat. Po ukončení tepelné úpravy pokrmu bambusové košíčky jen otřeme vlhkou utěrkou a uložíme na suché místo.