Chlazená rajčatová polévka se slanými tyčinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlazená rajčatová polévka se slanými tyčinkami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 26217 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
60 g | Droždí |
20 g | Kerblík |
40 g | Mák mletý |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g | Mouka špaldová |
50 ml | Olej olivový |
200 ml | Olej olivový extra panenský |
25 g | Oregano sušené |
5 g | Pepř černý mletý |
80 g | Pšeničná krupice |
15 kg | Rajčata |
80 g | Šalvěj čerstvá |
40 g | Sezam - semena |
5 g | Sůl |
20 g | Tymián čerstvý |
500 ml | Voda pitná |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 255g |
---|---|
Cholesterol | 2,7mg |
Draslík | 10g |
Vláknina | 130g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 4,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 505,0mg |
Vitamín E | 24,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Droždí, Kerblík, Oregano sušené, Rajčata, Šalvěj čerstvá, Sezam - semena, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka špaldová, Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Pšeničná krupice, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chlazená rajčatová polévka se slanými tyčinkami postup přípravy receptu:
1 | Rajčata 30 sekund spaříme ve vroucí vodě. Sloupneme je, rozpůlíme, zbavíme semen a nahrubo nasekáme. |
2 | Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přimícháme prolisovaný čenek. Dusíme 5 minut, osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami. |
3 | Přilijeme zeleninový vývar, přikryjeme a zvolna vaříme 20 minut. Rozmixujeme a polévku dáme vychladit. |
4 | Na tyčinky rozpustíme droždí v 500 ml vlažné vody. Smícháme oba druhy mouky a krupici. Přidáme olej, špetku soli a přilijeme droždí. Vypracujeme hladké vláčné těsto a přikryté necháme 1 hodinu vykynout. |
5 | Troubu předehřejeme na 200 °C. Z poloviny těsta vyválíme 1 cm silný váleček a obalíme ho v sezamu a máku. |
6 | Do zbývajícího těsta zapracujeme šalvěj a rovněž vyválíme váleček. Nakrájíme dlouhé tyčinky. |
7 | Přendáme je na vymazaný plech, přikryjeme a necháme 10 minut vykynout. Pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě. |