Lilková pasta s olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lilková pasta s olivami
Lilková pasta s olivami
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 26252 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
60 g | Cibule |
50 ml | Citronová šťáva |
5 g | Cukr krupice |
250 g | Jogurt bílý |
600 g | Lilek |
130 ml | Olej olivový |
130 g | Olivy černé |
80 g | Paprika červená |
5 g | Pepř cayenský |
5 g | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel kudrnka |
40 g | Protlak rajčatový |
5 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 8,1mg |
Draslík | 616,7mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jogurt bílý, Lilek, Paprika červená, Pepř cayenský, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Lilková pasta s olivami postup přípravy receptu:
1 | Lilky očistíme, omyjeme a osušíme. Podélně je rozpůlíme, osolíme a necháme 15 minut odležet. Potom je omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Česnek oloupeme, na jemno nasekáme a podusíme minutu na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme lilky a opečeme. Cibuli oloupeme a na jemno nasekáme. Papriku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a nadrobno nakrájíme. |
2 | Vypeckujeme olivy a přidáme je s cibulí a paprikou k lilkům. Přikryjeme a dusíme tak dlouho, až bude možné slupku lilků oddělit od dužiny. |
3 | Lilky vyjmeme a slupku odstraníme. Dužinu nadrobno nakrájíme a vrátíme k zelenině. Přidáme 3-4 lžíce vody a citronovou šťávu. Přimícháme rajčatový protlak. Necháme přejít varem a rozmixujeme. |
4 | Necháme vychladnout a přimícháme jogurt. Osolíme, opepříme, osladíme a výrazně ochutíme cayenským pepřem. Přimícháme sekanou petrželku a podáváme. |