Masový špíz s dýňovým čatní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Masový špíz s dýňovým čatní
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26344 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
6 plátek | Chléb toastový |
4 ks | Cibule |
60 g | Cibulka jarní |
30 g | Cukr třtinový |
500 g | Dýně |
15 g | Hořčice |
4 ks | Hřebíček |
40 g | Hrozinky |
15 g | Koriandr čerstvý |
1 ks | Lilek |
100 ml | Ocet vinný |
120 ml | Olej stolní |
5 g | Pepř černý mletý |
60 g | Petržel - nať |
20 g | Protlak rajčatový |
5 g | Sůl |
15 g | Tymián čerstvý |
750 g | Vepřové maso pečené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 223,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 10g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Chléb toastový, Cibule, Cibulka jarní, Cukr třtinový, Dýně, Hřebíček, Hrozinky, Koriandr čerstvý, Lilek, Ocet vinný, Olej stolní, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Vepřové maso pečené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Masový špíz s dýňovým čatní postup přípravy receptu:
1 | Vepřové pečené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Toasty rozčtvrtíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na delší kousky. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a najemno nasekáme. |
2 | Rozmícháme olej, sůl, pepř, hořčici a tymián. Promícháme s masem, toasty, cibulí a petrželkou. Přikryjeme a marinujeme 1 hodinu. |
3 | Přísady střídavě napichujeme na špíz a grilujeme asi 10 minut po všech stranách. |
4 | Na čatní nahrubo nakrájíme dýňovou dužninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilek omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a najemno nasekáme. |
5 | Vše opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme koření, ocet a rajčatový protlak. Přilijeme trochu vody a zvolna vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. |
6 | Čatní znovu podle potřeby ochutíme, přimícháme hrozinky a necháme táhnout asi 30 minut. |