Jelení guláš se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jelení guláš se švestkami
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26699 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
40 g | Celer bulvový |
60 g | Cibule |
1 kávová lžička | Jalovec |
1000 g | Jelení maso |
100 g | Mrkev kořen |
20 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
100 g | Perník |
20 g | Protlak rajčatový |
3 g | Skořice mletá |
5 g | Sůl |
100 g | Švestky sušené |
500 ml | Víno červené |
20 ml | Víno jablečné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 212,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 82,9mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,2mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Jelení maso, Skořice mletá, Sůl, Švestky sušené, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Perník, Protlak rajčatový, Víno jablečné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jelení guláš se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Sušené švestky namočíme do jablečného vína, přidáme skořici. |
2 | V pekáči rozehřejeme olej a maso důkladně smažíme asi 5 minut, osolíme ho a opepříme. |
3 | Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a smažíme asi 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list a jalovčinky. Mícháme 2 minuty a přilijeme červené víno. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni. Přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu, vaříme na středním ohni bez pokličky asi 1 hodinu. |
4 | Maso a zeleninu vyjmeme. Zeleninu propasírujeme sítem a přidáme ji k masu. Uložíme do tepla. Perník nastrouháme, vmícháme do omáčky a necháme ho rozpustit. |
5 | Maso se zeleninou vrátíme do omáčky a přidáme namočené švestky. Vše krátce prohřejeme. |
Poznámka
Vhodnou přílohou jsou špecle.