Bažant s jablky a kaštanovým pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bažant s jablky a kaštanovým pyré
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26778 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kg | Bažant obecný |
500 g | Jablka |
250 g | Kaštanové pyré |
2 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
40 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej stolní |
5 g | Pepř černý mletý |
100 g | Slanina vepřová |
125 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
225 ml | Víno jablečné |
250 ml | Vývar slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 222,6mg |
Draslík | 809,1mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 519,3mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bažant obecný, Jablka, Olej stolní, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kaštanové pyré, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Víno jablečné, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bažant s jablky a kaštanovým pyré postup přípravy receptu:
1 | Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, dužinu nakrájíme |
2 | na dílky a podusíme na másle. Nesmí však příliš změknout! |
3 | Bažanta omyjeme, osušíme, na povrchu i zevnitř potřeme solí. Prsíčka obložíme plátky slaniny a převážeme kuchyňskou nití. Bažanta osmažíme v oleji a pod pokličkou dusíme asi 60 minut. Občas přilijeme trochu vývaru. |
4 | Bažanta vyjmeme, kuchyňskou nit odstraníme, maso naporcujeme a uložíme do tepla. Ve vypečené šťávě postupně prohřejeme kaštanové pyré a jablka na ozdobení bažanta. |
5 | V pekáči povaříme jablečné víno a zahustíme škrobem. Ochutíme smetanou, solí a pepřem. Bažanta zalijeme omáčkou a podáváme s kaštanovým pyré a jablky. |
Poznámka
Vhodnou přílohou je bramborová kaše.