Plněné řízky s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné řízky s jablky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26841 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
60 g | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
250 ml | Džus jablečný |
250 g | Jablka |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
40 g | Švestky sušené |
600 g | Vepřová kýta |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
4 kávová lžička | Želé rybízové |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 124,5mg |
Draslík | 769,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 51,9mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 30,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Džus jablečný, Jablka, Sůl, Švestky sušené, Vepřová kýta, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Želé rybízové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Plněné řízky s jablky postup přípravy receptu:
1 | Řízky osušíme papírovou utěrkou a naklepeme je plochou stranou paličky na maso na velmi tenko. Do hrnce dáme asi 1/4 1 vody s cukrem a citronovou šťávou. Jablka oloupeme a odstraníme jádřinec, nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Čtyři největší plátky dáme stranou, ostatní položíme do vody s citronem a cukrem. |
2 | Řízky okořeníme po jedné straně solí a pepřem, na polovinu řízku položíme plátky jablka, do otvoru po jádřinci dáme sušenou švestku. Navrch nasypeme mletý zázvor. Řízky přehneme napůl, okraje kolem dokola lehce naklepeme paličkou na maso a masové taštičky ve špičce propíchneme jehlami na rolády nebo párátky. Zvenku posolíme a taštičky zaprašíme moukou. |
3 | Rozehřejeme pánev (k níž máme dobře těsnicí pokličku) a pak na ní necháme zpěnit máslo. Smažíme masové taštičky z jedné strany na středně velkém plameni asi 5 min., obrátíme, nasypeme mezi ně nakrájenou cibuli a opět asi 5 min. smažíme, až vše pěkně zhnědne. Přilijeme jablečnou šťávu, Ochutíme solí a pepřem. Přikryjeme a necháme taštičky na slabém plameni 30 min. dusit. |
4 | Jablka povaříme v citronové várce a přikryté necháme na velmi slabém plameni 20 min. táhnout. Řízkové taštičky úhledně urovnáme na talíře a zalijeme omáčkou, v níž jsme dusili jablka. Plátky jablka vyndáme z várky a naplníme je želé. |
Poznámka
Servírujeme s bramborovou kaší.