Pečená jehněčí kýta na víně s nivou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená jehněčí kýta na víně s nivou
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 26881 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
30 g | Cibule |
200 g | Jehněčí kýta |
100 g | Jogurt nízkotučný |
0,5 kávová lžička | Libeček |
30 g | Olej rostlinný |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Solamyl |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Niva (Rokfór) |
1 dl | Víno bílé |
100 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 87,8mg |
Draslík | 723,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 347,6mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Jehněčí kýta, Jogurt nízkotučný, Olej rostlinný, Pažitka, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Pepř černý mletý, Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pečená jehněčí kýta na víně s nivou postup přípravy receptu:
1 | Odblaněnou kýtu prošpikujeme klínky česneku, potřeme pepřem, drceným libečkem, solí a vložíme ji do pekáče, který jsme vymazali 10 g oleje. Maso podlijeme a pod přikrytím kýtu pečeme v troubě předehřáté na 190°C. Občas maso obracíme a podle potřeby podlijeme. V hlubším rendlíku na zbytku oleje orestujeme cibuli, žampiony pokrájené na plátky, okořeníme pepřem, solí a dusíme do odpaření tekutiny. V misce vidličkou rozmačkáme rozdrobenou nivu, přimícháme 1/3 jogurtu a vína. Směs vymícháme na hladkou pastu. |
2 | Po 1/2 hodině maso vyjmeme, na talíři potřeme 1/2 pasty, do pekáče vsypeme dušené žampiony, vlijeme zbylé víno a 1/3 jogurtu, směs promícháme, maso vrátíme do pekáče a dál pečeme bez poklice. Po 5ti minutách maso opět vyjmeme, potřeme zbytkem sýrové pasty, do výpeku zašleháme solamyl, který jsme rozšlehali ve zbylém jogurtu. Maso vrátíme do pekáče a sýrovou pastu necháme zapéct ve vypnuté troubě. |
3 | Kýtu nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou. |