Chobotničkové ragú s artyčoky a šafránem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chobotničkové ragú s artyčoky a šafránem
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26916 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 ks | Artyčoky |
5 g | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
400 g | Chobotnice |
15 ml | Citronová šťáva |
80 ml | Olej olivový |
250 g | Rajčata |
2 g | Šafrán |
5 g | Sůl |
260 g | Těstoviny vařené (průměr) |
15 g | Tymián čerstvý |
150 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 130g |
---|---|
Cholesterol | 69,5mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 111g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 142,7mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bazalka, Česnek, Chilli paprička, Chobotnice, Citronová šťáva, Rajčata, Sůl, Těstoviny vařené (průměr), Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chobotničkové ragú s artyčoky a šafránem postup přípravy receptu:
1 | Chobotničky omyjeme a nakrájíme na proužky široké 1 cm. Rajčata spaříme vroucí vodou, pak je prudce ochladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tymián omyjeme, vodu oklepeme a lístky stáhneme ze stonku. Česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Chilli papričku omyjeme a i s jadérky jemně nasekáme. |
2 | Z artyčoků odstraníme vnější listy. Artyčoky rozkrojíme na osminy a smícháme s citronovou šťávou. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, artyčoky na prudkém ohni opečeme a z hrnce vyjmeme. Na zbylém oleji opečeme chobotničky, poté přidáme česnek, chilli a tymián a ještě krátce opékáme. Přidáme rajčata a 120 ml vína a takto ochucené chobotničky osolíme a zakryté hodinu dusíme na mírném ohni. |
3 | Šafrán rozetřeme, smícháme se zbývajícím vínem a necháme 15 minut odstát. Šafrán s vínem i artyčoky přidáme k chobotničkám a vše dusíme dalších 15 minut. |
4 | Ragú podáváme promíchané s uvařenými těstovinami, na které sypeme na proužky nakrájené lístky bazalky. |