Pikantní bujon s chilli a masovými knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní bujon s chilli a masovými knedlíčky
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27343 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
masové knedlíčky | |
---|---|
60 g | Hovězí maso mleté |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Rohlíky bílé |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
55 g | Vepřové maso mleté |
n s chilli | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
0,5 dl | Chilli omáčka |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
2 špetka | Pepř cayenský |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
2 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 204,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,4mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí maso mleté, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli omáčka, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Pepř cayenský, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Pikantní bujon s chilli a masovými knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si knedlíčkovou směs: do misky si vodou namočíme pokrájený rohlík. Pak ho vymačkáme a promícháme s vepřovým a hovězím mletým masem, vajíčkem, solí a pepřem. |
2 | 1 litr pikantního scezeného bujonu s chilli (bez masa a zeleniny) přivedeme k varu. Masovou knedlíčkovou směs přes děrované sítko (na noky) pomocí vařečky protlačíme do bujonu. |
3 | Noky vaříme při mírné teplotě jen 5-10 minut. Až nakonec přidáme omytou pokrájenou petrželovou nať a podáváme. |
4 | Pikantní bujon s chilli [27342]: |
5 | Petrželovou nať omyjeme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme. |
6 | Scezený světlý hovězí vývar přivedeme pomalu k varu. Vmícháme do něj 0.5 dl chilli omáčky, 2 lžičky worcesterské omáčky a 2 špetky cayenského pepře. |
7 | Nakonec přidáme pokrájenou petrželku a podáváme. |
8 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
9 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
10 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
11 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
12 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru. |
13 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
14 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |