Celozrnný mazanec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný mazanec
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 27379 |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
60 g | Droždí |
1 hrst | Hrozinky |
250 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
200 g | Mouka polohrubá |
400 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka sójová plnotučná |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 210,1mg |
Draslík | 303,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Hrozinky, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka sójová plnotučná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Celozrnný mazanec postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a sójovou mouku. Vyhloubíme důlek a nasypeme do něj cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. |
2 | Potom přidáme rozpuštěné, vychladlé máslo, žloutky, špetku soli, omyté rozinky, nasekané mandle a ořechy. Vypracujeme tužší těsto a necháme je asi 1 hodinu kynout. |
3 | Z těsta vytvarujeme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. |
Poznámka
Z těsta můžeme připravit i vánočku.