Recept

Silný hovězí vývar se ztraceným vejcem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 245 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 210 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 27395

Ingredience

Ztracená vejce
0,5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
4 ks Vejce slepičí
1 l Voda pitná
Velmi silný hovězí vývar
1 ks Bobkový list
200 g Celer bulvový
1 ks Chilli paprička
1 ks Cibule
800 g Hovězí maso přední
1,5 l Hovězí vývar základní
800 g Hovězí žebra
250 g Květák
200 g Mrkev kořen
1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
200 g Petržel kořen
1 polévková lžíce Petržel kudrnka
1 ks Pórek
1 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
1 ks Česnek
Silný hovězí vývar se ztraceným vejcem
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Pažitka
100 g Sýr Parmezán

Nutriční hodnoty jedné porce

68% Kalorie 1,335 kcal
Kilojoule 5 587kJ
9% Sacharidy 31 g
269% Tuky 202 g
103% Sodík 2 g
185% Bílkoviny 104 g

Silný hovězí vývar se ztraceným vejcem postup přípravy receptu:

1

K této polévce budeme potřebovat 4 kusy ztracených (pošírovaných) vajec.

2

4 krajíce celozrnného chleba opečeme dozlatova v pánvi na rozpáleném másle, pak každý opečený krajíc chleba položíme do talíře a posypeme nastrouhaným parmezánem.

3

1 litr velmi silného, scezeného hovězího vývaru ohřejeme až k bodu varu. Pažitku omyjeme a pokrájíme nadrobno.

4

K přípravě ztracených vajec dáme do hrnce vařit přibližně 1 litr vody s 1/2 lžící octa. Každé vajíčko zvlášť rozklepneme do hrnečku. Když se voda začne vařit, lžicí vodu rozmícháme, aby se vytvořil vír a vajíčko z hrnečku opatrně vyklopíme do středu vařící vody. Tímto způsobem nám proud rozvířené vody pěkně vajíčko "zabalí". Vajíčka s pokojovou teplotou vaříme každé zvlášť 2,5 minuty. Chlazená vajíčka vaříme každé zvlášť 3,5 minuty. Takto uvaříme ještě další 3 vajíčka.

5

Uvařené ztracené vajíčko vyjmeme z vody, vložíme do talíře vedle opečeného chleba, rozkrojíme ho v polovině a žloutek posypeme pokrájenou pažitkou.

6

V talíři upravené ztracené vejce s opečeným chlebem zalijeme horkým hovězím vývarem a podáváme.

7

Velmi silný hovězí vývar [27339]:

8

Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.

9

Mezitím očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku nakrájíme nadrobno.

10

Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.

11

Hovězí světlý vývar [27325]:

12

Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

13

Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

14

Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

15

Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

16

Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

17

Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept