Ruský boršč s hovězím masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ruský boršč s hovězím masem
Ruský boršč s hovězím masem
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 27406 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
Hovězí světlý vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
zelenina do boršče | |
1 ks | Bobkový list |
300 g | Brambory |
200 g | Červená řepa |
2 ks | Cibule lahůdková |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kopr čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
3 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
3 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
200 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 102,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 97,7mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Brambory, Červená řepa, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pórek, Cibule lahůdková, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Ruský boršč s hovězím masem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve očistíme, omyjeme a nakrájíme všechnu potřebnou zeleninu. Hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky, červenou řepu nakrájíme na hranolky. Oloupaná rajčata a brambory pokrájíme na kostky, lahůdkovou cibulku a mrkev nakrájíme na kolečka. Kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. |
2 | Do hrnce dáme rozehřát máslo s olejem. Lahůdkovou cibulku zpěníme, přidáme pokrájená rajčata, promícháme, podusíme a zalijeme čistým hovězím vývarem (1 litr). Dále do vývaru přidáme pokrájené zelí, brambory, červenou řepu, mrkev, bobkový list, nové koření, sůl a vše vaříme přibližně 20 minut do změknutí zeleniny. Ke konci vaření přimícháme 2 lžíce rajčatového protlaku a 1/2 lžíce cukru. Vložíme pokrájené maso na větší kostky, promícháme a povaříme ještě 5-7 minut. Podle chuti boršč dochutíme solí. |
3 | Ruský boršč nalijeme do talířů, do každé porce vložíme lžíci zakysané smetany a posypeme špetkou kopru. Podáváme s chlebem. |
4 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
5 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
6 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
7 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru. |
8 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
9 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |