Hovězí polévka s máslovými knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí polévka s máslovými knedlíčky
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 27676 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Hovězí světlý vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Hovězí polévka s máslovými knedlíčky | |
200 g | Květák |
30 g | Máslo čerstvé |
0,1 l | Mléko polotučné |
125 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 262,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 112,2mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Květák, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pórek, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí polévka s máslovými knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme pažitku s petrželkou kudrnkou, drobně pokrájíme. Do menšího hrnce si dáme ohřát 125 ml mléka s 30 g másla. Když je máslo rozpuštěné (mléko nesmí být horké), přimícháme 125 g hrubé mouky a směs necháme vychladnout. Pak přidáme 2 celá vajíčka, 1/2 lžíce pokrájené pažitky a 1/2 lžíce petrželky, špetku bílého pepře. Směs na knedlíčky dobře vymícháme a rukou vytvarujeme knedlíčky. |
2 | 200 g květáku omyjeme a rozdělíme na růžičky. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme máslové knedlíčky, které pomalu vaříme a po 2-3 minutách přidáme květák. Vaříme přibližně dalších 8-10 minut. Polévku dochutíme solí a špetkou pepřem. |
4 | Každou porci ozdobíme 1 lžicí zakysané smetany se špetkou pokrájených bylinek. |
5 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
6 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
7 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
8 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
9 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru. |
10 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
11 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |