Čočková polévka s uzeným jazykem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 250 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočková polévka s uzeným jazykem
Celkový čas: | 250 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 210 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27968 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Velmi silný hovězí vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1,5 l | Hovězí vývar základní |
800 g | Hovězí žebra |
250 g | Květák |
200 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Čočková polévka s uzeným jazykem | |
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
200 g | Čočka červená |
0,5 kávová lžička | Koriandr mletý |
1,5 kávová lžička | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
6 ks | Šalotka |
300 g | Vepřový jazyk uzený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 100g |
---|---|
Cholesterol | 374,8mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 3,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 142,2mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Hovězí vývar základní, Hovězí žebra, Květák, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Česnek, Čočka červená, Koriandr mletý, Majoránka, Olej slunečnicový, Pažitka, Šalotka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Pórek, Máslo čerstvé, Vepřový jazyk uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Čočková polévka s uzeným jazykem postup přípravy receptu:
1 | Cibuli šalotku oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čočku přebereme, dobře promyjeme v sítu a necháme odkapat. Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Uvařený uzený jazyk nakrájíme na plátky. |
2 | V hrnci si na rozehřátém másle s olejem osmažíme cibuli s česnekem dorůžova, pak přilijeme 1 litr silného hovězího vývaru, přidáme promytou čočku, bobkový list, majoránku, mletý koriandr, podle chuti přidáme sůl, pepř a pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí čočky. |
3 | Před koncem vaření vložíme do polévky pokrájený uzený jazyk, polévku povaříme 5 – 7 minut, posypeme pažitkou a podáváme. |
4 | Velmi silný hovězí vývar [27339]: |
5 | Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut. |
6 | Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno. |
7 | Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme. |