Telecí krémová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí krémová polévka
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28477 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Telecí masový bujon | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Telecí krémová polévka | |
100 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
250 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Tykev |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 296,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 226,5mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 135,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Brambory, Česnek, Cibule, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Skořice mletá, Sůl, Tykev mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Telecí krémová polévka postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou a omytou mrkev s tykví pokrájíme na malé kousky. Oloupaný česnek a cibuli pokrájíme na tenké plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci na másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájenou mrkev s tykví, promícháme a dusíme pod pokličkou 5 minut. |
3 | Na zeleninu přilijeme 1 litr telecího bujonu, přidáme brambory, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, mletou skořici a vše pomalu vaříme 15 minut. |
4 | Do hotové polévky přimícháme sladkou smetanu a vše rozmixujeme na jemné pyré. |
5 | Každou porci krémové polévky posypeme petrželkou kudrnkou. |
6 | Telecí masový bujon [27974]: |
7 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
8 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
9 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
10 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
11 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |