Jehněčí polévka po štýrsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí polévka po štýrsku
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28584 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí polévka po štýrsku | |
100 g | Anglická slanina |
1 ks | Česnek |
20 g | Česnekové máslo |
2 krajíc | Chléb toastový pšeničný tmavý |
3 ks | Cibule |
2 špetka | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej sezamový |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Tykev - semena |
300 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 193,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 12,7mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 99,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Anglická slanina, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Olej sezamový, Pažitka, Sůl, Tykev - semena, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Česnekové máslo, Chléb toastový pšeničný tmavý, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jehněčí polévka po štýrsku postup přípravy receptu:
1 | Mladé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou a omytou jarní cibuli pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci rozehřejeme olej, dáme na něj pokrájenou slaninu a osmažíme ji dozlatova. Pak ke slanině přidáme lžíci másla, prolisovaný česnek, pokrájené zelí s cibulí, 2 špetky soli a cukru. Zelí promícháme a podusíme přibližně 5 - 8 minut. Přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme 1/2 lžičky barevného pepře a pomalu vaříme dalších 8 minut. |
3 | V pánvi si nasucho opražíme dozlatova tykvová semena. |
4 | Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. 2 krajíce tmavého chleba překrojíme a opečeme v toustovači dozlatova. Každou porci potřeme česnekovým máslem a posypeme pažitkou. |
5 | Porce zelné polévky posypeme tykvovými semínky a podáváme s opečeným česnekovým chlebem. |
6 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
7 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
8 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
9 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
10 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
11 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |