Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi
165 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžíceSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 200gramůKvěták
- vařené nudle
- 100gramůNudle široké
- 1,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůJehněčí plec
- 300gramůCibule červená
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 60lžicPetržel - nať
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1521 kcal
Bílkoviny
75 g
Tuky
104 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Jehněčí plecko omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kostky. Oloupanou červenou cibuli rozkrojíme napůl a pokrájíme na tenké proužky.
- 2V menším hrnci si dáme uvařit 1/2 litru vody se lžičkou soli. Široké nudle dáme do vařící vody a pomalu je vaříme 5-7 minut. Pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat.
- 3Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- 4V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, pak na ni přidáme pokrájené maso, které osolíme, opepříme, promícháme s 2 lžícemi rajského protlaku a pod pokličkou dusíme přibližně 10 minut. Potom přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru a povaříme dalších 20 minut. Před koncem vaření přidáme do vývaru nudle a ještě je 1-2 minuty povaříme, přidáme pokrájenou petrželku a podáváme.
- 5Jehněčí masový vývar [28495]:
- 6Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce, zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 7Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 8V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 9Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 10Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.