Cumberlandská polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cumberlandská polévka se smetanou
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28742 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
ovocná směs | |
---|---|
1 polévková lžíce | Marmeláda brusinková |
1 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce | Víno portské |
3 polévková lžíce | Želé rybízové |
Zvěřinový bujon | |
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Cumberlandská polévka se smetanou | |
200 g | Paštika zvěřinová |
1,5 polévková lžíce | Pažitka |
200 g | Smetana 16% (pochoutková) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 152,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 229,8mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pomerančová šťáva, Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Pažitka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda brusinková, Víno portské, Želé rybízové, Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Paštika zvěřinová, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Cumberlandská polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Pažitku opláchneme vodou a pokrájíme nadrobno. |
2 | V hrnci si ohřejeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu. |
3 | V druhé misce si vymícháme brusinkovou marmeládu, rybízové želé, pomerančovou šťávu a portské víno. Směs promícháme a vlijeme do vařícího bujonu, teplotu zmírníme a pomalu vaříme 10 minut. |
4 | Zakysanou smetanu rozmixujeme se zvěřinovou paštikou a pomalu ji vmícháme do polévky. |
5 | Každou porci posypeme pažitkou a podáváme. |
6 | Zvěřinový bujon [28678]: |
7 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
8 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
9 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
10 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
11 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |