Galantina z tresky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Galantina z tresky
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28747 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
60 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
800 g | Filé z aljašské tresky |
80 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
60 g | Mrkev kořen |
8 g | Pepř černý mletý |
60 g | Petržel kořen |
150 g | Špenátový protlak mražený |
120 g | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2,5 l | Voda pitná |
1 balení | Želatina |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 140,7mg |
Draslík | 165,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé z aljašské tresky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Špenátový protlak mražený, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Galantina z tresky postup přípravy receptu:
1 | Na pánvi osmažíme na rozpáleném másle cibuli nakrájenou nadrobno. Housku nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Smícháme s osmaženou cibulí a pokrájeným masem z tresky a rozmixujeme ručním mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. |
2 | Připravíme dva druhy omelet. Do jedné mísy oddělíme bílky, přidáme k nim rozmražený špenát, osolíme a na lžičce másla usmažíme omeletu. V druhé míse smícháme žloutky, dvě lžíce vody, sůl a usmažíme druhou omeletu. Rozloženou utěrku potřeme změklým máslem a rozprostřeme na ní rozmixovanou hmotu z tresčího masa do přibližného obdélníku. Omelety nakrájíme na slabé, delší proužky a ve střídavých pruzích je poklademe na rozprostřené maso. Galantinu svineme do rolády a pevně zavážeme nejen na koncích, ale i po celé délce válce. |
3 | Do hrnce vlijeme 2 l vody, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, bobkový list a přivedeme k varu. Vložíme galantinu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, případně dolijeme vodu. Maso necháme vychladnout ve vývaru, studené vyjmeme z utěrky a nakrájíme na plátky, které poklademe na oválný tác. V hrnci smícháme 250 ml vývaru s práškovou želatinou, uvaříme podle návodu a vzniklým rosolem zalijeme plátky galantiny. |