Vývar s ovocným želé a jazykem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar s ovocným želé a jazykem
Vývar s ovocným želé a jazykem
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28763 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
ovocná směs | |
---|---|
2 polévková lžíce | Džem rybízový |
1 polévková lžíce | Šťáva z růžových grepů |
3 polévková lžíce | Víno portské |
3 polévková lžíce | Želé rybízové |
Zvěřinový bujon | |
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Vývar s ovocným želé a jazykem | |
1 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
300 g | Vepřový jazyk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 203,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 237,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Šťáva z růžových grepů, Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Kerblík, Sůl, Vepřový jazyk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem rybízový, Víno portské, Želé rybízové, Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pepř citronový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Vývar s ovocným želé a jazykem postup přípravy receptu:
1 | V hrnečku si rozmícháme 3 lžíce želé z černého rybízu s 2 lžícemi džemu z červeného rybízu, 1 lžicí šťávy z růžových grepů a s 3 lžícemi portského vína. Ovocnou směs vymícháme a přidáme ji do 1 litru čistého vařícího zvěřinového bujonu a vše pomalu vaříme 10 minut. |
2 | Uvařený jazyk pokrájíme na plátky a dáme do mírně bublajícího vývaru vařit jen 5 minut. |
3 | Vývar dochutíme citronovým pepřem, solí, posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme. |
4 | Zvěřinový bujon [28678]: |
5 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
6 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
7 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
8 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
9 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |