Pikantní slepičí pomerančový bujon - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní slepičí pomerančový bujon
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28949 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
pomerančová směs | |
---|---|
2 polévková lžíce | Likér Cointreau |
2 polévková lžíce | Marmeláda pomerančová |
1 ks | Pomeranče |
Slepičí bujon | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Pikantní slepičí pomerančový bujon | |
2 ks | Chilli paprička |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Palmová srdíčka - sterilovaná |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 197,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Marmeláda pomerančová, Pomeranče, Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Chilli paprička, Palmová srdíčka - sterilovaná, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Cointreau, Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní slepičí pomerančový bujon postup přípravy receptu:
1 | Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku). |
2 | V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme. |
3 | Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme. |
4 | Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem. |
5 | Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky. |
6 | Slepičí bujón [28675]: |
7 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
8 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
9 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
10 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. |
11 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů. |