Polévka s mangoldem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s mangoldem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28981 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Polévka s mangoldem | |
2 ks | Česnek |
1 polévková lžíce | Hořčice |
1 polévková lžíce | Kerblík |
200 g | Mangold |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
2,5 dl | Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Šunka krůtí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 186,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,6mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Kerblík, Mangold, Paprika mletá sladká, Šalotka, Sůl, Šunka krůtí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Hořčice, Máslo čerstvé, Pepř citronový, Pivo světlé 10% 3,9% obj. mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka s mangoldem postup přípravy receptu:
1 | Mangold omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Krůtí uzenou šunku pokrájíme na nudličky. |
2 | V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní mangold, opepříme a krátce podusíme. Přilijeme 2,5 dl piva, 7,5 dl slepičího bujonu a pokrájené uzené maso. Vaříme 5 - 7 minut, dochutíme solí, paprikou, citronovým pepřem a hořčicí. |
3 | Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme. Slepičí bujon [28675]: |
4 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
5 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
6 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
7 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
8 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |