Zelenina á la créme - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelenina á la créme
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 29103 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
Omáčka | |
---|---|
20 g | Greyerzer |
0,5 l | Omáčka bešamelová |
3 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Zelenina á la créme | |
250 g | Celer bulvový |
250 g | Fenykl obecný |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 ks | Vejce slepičí |
6 polévková lžíce | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 223,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 55g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vaječný žloutek slepičí, Celer bulvový, Fenykl obecný, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Greyerzer, Omáčka bešamelová, Smetana 12% (konzumní), Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zelenina á la créme postup přípravy receptu:
1 | Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na kolečka. Fenykl omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. |
2 | Omáčku si připravíme tak, že do bešamelové omáčky přimícháme 20 g strouhaného greyerzeru, když se roztaví, odložíme kastrůlek stranou. Žloutek rozšleháme v 1 lžíce smetany a přidáme do sýrové omáčky. Za stálého míchání povaříme 1 minutu, nakonec přimícháme 2 lžíce smetany. |
3 | Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Zeleninový vývar přivedeme k varu a 1 minutu v něm podusíme celer, přidáme pórek a fenykl a dusíme ještě dalších 5 minut. Přimícháme tymián a petrželku, osolíme, opepříme a dáme do zapékací mísy. Směs přelijeme připravenou sýrovo-smetanovou omáčkou, ve které jsme rozmíchali vejce a dáme zapéct do předehřáté trouby. |
Poznámka
Jako přílohu můžeme podávat brambory ve slupce.
Vynikající