Husí polévka s brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí polévka s brusinkami
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29428 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí polévka s brusinkami | |
100 g | Brusinky |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
200 g | Červená řepa |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčičné semínko |
1 ks | Hrušky |
1 ks | Jablka |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Slanina vepřová |
150 g | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 31,6mg |
Draslík | 919,4mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 255,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Červená řepa, Cukr krupice, Hořčičné semínko, Hrušky, Jablka, Slanina vepřová, Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Brusinky, Celer - nať, Petržel - nať, Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Husí polévka s brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Jablko a hrušku omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi je dozlatova opečeme. |
3 | Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj scezenou sterilovanou (sladkokyselou) červenou řepu, pokrájené jablko s hruškou, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem a roztlučenými hořčičnými semínky. Vše povaříme přibližně 6 minut. |
4 | V misce rozmícháme 4 lžíce brusinek se zakysanou smetanou, směs zamícháme do polévky a vaříme 10 minut. Před dovařením přimícháme bylinky. |
5 | Každou porci polévky podáváme s proužky opečené slaniny. |
6 | Husí bujon [29083]: |
7 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
8 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
9 | V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
10 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
11 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |