Husí polévka s moravským uzeným - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí polévka s moravským uzeným
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29478 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí polévka s moravským uzeným | |
2 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Fazole červené sterilované |
2 polévková lžíce | Husí sádlo |
1 kávová lžička | Majoránka |
200 g | Moravské uzené maso |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
4 polévková lžíce | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 68,0mg |
Draslík | 819,2mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 249,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,6mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Česnek, Cibule, Fazole červené sterilované, Husí sádlo, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Moravské uzené maso, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Husí polévka s moravským uzeným postup přípravy receptu:
1 | Konzervované červené fazole scedíme. Uzené vepřové maso pokrájíme na nudličky. |
2 | V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájené uzené maso, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a chvíli (5 - 7 minut) opékáme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, přidáme do něj fazole, majoránku, rajský protlak a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme solí a 1 dl červeného vína. |
3 | Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a podáváme. |
4 | Husí bujon [29083]: |
5 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
6 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
7 | V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
8 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
9 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |