Husí polévka zeleninová s masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí polévka zeleninová s masem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29500 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí polévka zeleninová s masem | |
100 g | Celer řapíkatý |
4 ks | Cibule |
200 g | Husí prsa |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
0,5 dl | Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
3 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 978,8mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 230,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Celer řapíkatý, Cibule, Petržel kořen, Pomerančová šťáva, Řeřicha, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Husí prsa, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Husí polévka zeleninová s masem postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou, omytou mrkev, petržel, celer pokrájíme na nudličky. Zelenou cibuli omyjeme, pokrájíme na tenká kolečka. Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky. |
2 | V pánvi na rozpuštěném škvarkovém sádle podusíme maso, pak k němu |
3 | přidáme zeleninu a vše dusíme pod pokličkou 5-8 minut. Přilijeme 1 litr husího vývaru, který ochutíme solí, pepřem a pomerančovou šťávou. |
4 | Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou řeřichou. |
5 | Husí bujon [29083]: |
6 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
7 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
8 | V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
9 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
10 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |