Husí houbová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí houbová polévka
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29536 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí houbová polévka | |
2 ks | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
300 g | Hříbky čerstvé |
3 polévková lžíce | Husí sádlo |
450 g | Játra husí |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 612,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 35g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 69,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 56,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Hříbky čerstvé, Husí sádlo, Játra husí, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Kmín mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Husí houbová polévka postup přípravy receptu:
1 | Houby - nejlépe čerstvé hřiby, omyjeme a nakrájíme na plátky. |
2 | Husí omytá játra pokrájíme na hranolky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Omytou petrželku kudrnku posekáme nadrobno. |
3 | V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, osolíme, opepříme, posypeme mletým kmínem s chilli, promícháme a krátce smažíme (asi 5 minut). |
4 | Přilijeme 1 litr husího bujonu a polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme dalších 6 - 8 minut. |
5 | Polévku dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme. |
6 | Husí bujon [29083]: |
7 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
8 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
9 | V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
10 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
11 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |