Dýňové rizoto s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňové rizoto s parmezánem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 29825 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 špetka | Cukr krupice |
500 g | Dýně |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Rýže carnaroli |
1 špetka | Sůl |
75 g | Sýr Parmezán |
900 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 48,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Dýně, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rýže carnaroli nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Dýňové rizoto s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme dýni, zbavíme ji semen a nakrájíme na stejně velké kostky. Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce másla a podusíme na něm veškerou zeleninu. Zhruba po 25 minutách vyjmeme 1/3 kostek dýně a odložíme je stranou. |
3 | Zbylou zeleninu rozmačkáme vidličkou, vmícháme rýži a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr s muškátem. Postupně přiléváme horký vývar, za stálého míchání asi 25 minut vaříme. Těsně před dovařením vložíme zbylé kostky dýně. |
4 | Do připraveného rizota vmícháme zbylé máslo, polovinu strouhaného parmezánu a nasekanou petrželku. |
5 | Pokrm na talíři posypeme druhou částí parmezánu. |