Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží
Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29891 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549] | |
---|---|
1 kg | Bažant obecný |
2 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
200 g | Kuřecí drůbky |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
0,2 dl | Voda pitná |
Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží | |
2 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Cuketa |
100 g | Lilek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Rýže neloupaná (Natural) |
1 polévková lžíce | Sezamová pasta |
2 kávová lžička | Sůl |
0,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 256,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 1,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bažant obecný, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kuřecí drůbky, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Česnek, Citronová šťáva, Cuketa, Lilek, Pepř bílý, Rýže neloupaná (Natural), Sezamová pasta, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží postup přípravy receptu:
1 | V menším hrnci si uvaříme 100 g divoké rýže. |
2 | 100 g lilku omyjeme, rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách kostičky lilku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky. |
3 | V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme na něm lilek s cuketou. Pak přimícháme prolisovaný česnek, sůl a přilijeme 1 litr vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut. |
4 | Do bujonu spolu s mletým barevným pepřem přimícháme 1 lžíci sezamové pasty, 1 lžíci citronové šťávy, uvařenou rýži, dochutíme 1 lžičkou soli a povaříme 1-2 minuty. |
5 | Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou. |
6 | Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]: |
7 | Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína. |
8 | Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek. |
9 | Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme. |