Vínový bujon s čevabčiči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vínový bujon s čevabčiči
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29917 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
čevabčiči | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Hořčice |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
125 g | Skopová plec |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
125 g | Vepřové maso libové |
0,5 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549] | |
1 kg | Bažant obecný |
2 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
200 g | Kuřecí drůbky |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
7 dl | Voda pitná |
Vínový bujon s čevabčiči | |
2 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
150 g | Oříšky makadamové |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 261,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 535,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Bažant obecný, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kuřecí drůbky, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Česnek, Oříšky makadamové, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Kmín mletý, Olej olivový, Pepř černý mletý, Skopová plec, Vepřové maso libové, Worcester (worcesterská omáčka), Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo bylinkové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vínový bujon s čevabčiči postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si čevabčiči: Pomeleme omyté, na malé kousky pokrájené vepřové a skopové maso spolu s česnekem. Směs dáme do mísy, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou cibuli, 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worcesteru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu a směs dobře vymícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pomocí rukou vytvarujeme malé šišky (při hnětení mletého masa si prsty namočíme vždy do studené vody, maso se tak nelepí). Pak je v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran osmažíme do zlatohněda. Vychladlé čevabčiči pokrájíme na plátky. |
2 | V hrnci si na bylinkovém másle opečeme dozlatova pokrájené makadamové oříšky, přimícháme k nim prolisovaný česnek, mletou papriku a zalijeme 1 litrem vínového bujonu, který ochutíme solí a bílým pepřem a vaříme asi 5 minut. |
3 | Pak polévku nalijeme do talířů, do kterých jsme rozdělili plátky čevabčiči a podáváme. |
4 | Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]: |
5 | Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína. |
6 | Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek. |
7 | Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme. |