Šafránový bujon s citronovými nudlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šafránový bujon s citronovými nudlemi
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29921 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
citronové nudle | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko polotučné |
60 g | Mouka polohrubá |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549] | |
1 kg | Bažant obecný |
2 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
200 g | Kuřecí drůbky |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
7 dl | Voda pitná |
Šafránový bujon s citronovými nudlemi | |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička | Šafrán |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 374,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 810,2mg |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Sůl, Vejce slepičí, Bažant obecný, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kuřecí drůbky, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Koriandr čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šafránový bujon s citronovými nudlemi postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si citronové nudle. Do misky si rozklepneme 1 vejce, přidáme 60 g polohrubé mouky, 1 lžičku citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu), 2 špetky soli, 2 špetky pepře a 1,5 dl mléka. Vymícháme hladké těstíčko. V pánvi na rozpáleném másle z těsta usmažíme dozlatova 2-3 palačinky. Usmažené stočíme, pokrájíme na tenké nudličky a odložíme do misky. |
2 | Koriandr omyjeme a lístky otrháme. |
3 | V hrnci si přivedeme k varu 1 litr vínového bujonu. Když přijde k varu, přimícháme do něj sůl podle chuti, 1 lžičku šafránu, lístky koriandru a podáváme s citronovými nudlemi. |
4 | Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]: |
5 | Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína. |
6 | Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek. |
7 | Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme. |