Cejnová papriková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 76 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cejnová papriková polévka
Celkový čas: | 76 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 46 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 29942 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Cejnová papriková polévka | |
200 g | Cejn velký |
1 kávová lžička | Limetková šťáva |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
1 ks | Paprika žlutá |
4 polévková lžíce | Paprikový protlak |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 98,4mg |
Draslík | 922,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 169,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 128,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Limetková šťáva, Paprika červená, Paprika zelená, Paprika žlutá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Cejn velký, Máslo čerstvé, Paprikový protlak, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Cejnová papriková polévka postup přípravy receptu:
1 | Omyté a osušené filety z cejna pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy a pokapeme limetkovou šťávou. |
2 | 3 papriky (žlutou, červenou, zelenou) omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V druhé misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem. |
3 | V hrnci rozpustíme máslo a papriky na něm podusíme. Pak je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, přidáme filety z cejna, povaříme 6 minut a podáváme. |
4 | Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme. |
5 | Rybí vývar s fenyklem [29924]: |
6 | Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
7 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). |
8 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
9 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |