Sumčí pikantní polévka s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sumčí pikantní polévka s mandlemi
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29964 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
1 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Sumčí pikantní polévka s mandlemi | |
1,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
80 g | Mandle |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
80 g | Račí pasta |
2 kávová lžička | Sůl |
400 g | Sumec filety |
3 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 147,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 169,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,2mg |
Vitamín E | 6,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Citronová šťáva, Mandle, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Pepř černý mletý, Sumec filety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Račí pasta nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Sumčí pikantní polévka s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | V pánvi nasucho opražíme dozlatova mandle a odložíme je do misky. |
2 | Omyté filety ze sumce pokrájíme na kousky, odložíme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a marinujeme 15 minut. |
3 | Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přidáme kousky marinovaného sumce a vaříme asi 5 minut. Dochutíme solí. |
4 | Každou porci posypeme opraženými mandlemi a podáváme. |
5 | Rybí vývar s fenyklem [29924]: |
6 | Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
7 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). |
8 | V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
9 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |