Bujon z mušlí s divokou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon z mušlí s divokou rýží
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30072 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Bujon z mušlí s divokou rýží | |
3 polévková lžíce | Kari koření |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Paprika mletá sladká |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,3 šálek | Rýže černá |
0,3 šálek | Rýže indiánská |
2 špetka | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 56,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 69,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Kari koření, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže černá, Rýže indiánská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bujon z mušlí s divokou rýží postup přípravy receptu:
1 | 1/3 šálku bílé rýže dobře promyjeme v horké vodě, propláchneme v sítě a necháme odkapat. Dáme ji do menšího hrnce a zalijeme ji 2/3 studené vody, přidáme špetku soli, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a vaříme maximálně 13 minut. Pod pokličkou necháme dojít. |
2 | 1/3 šálku černé rýže (divoké) též důkladně propláchneme vodou. Dáme do menšího druhého hrnce, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 30 - 40 minut a necháme pod pokličkou dojít. |
3 | Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Potom přidáme obě uvařené rýže, polévku dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou a necháme přejít varem. |
4 | Bujon s rýží podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |
5 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
6 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
7 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
8 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
9 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
10 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |