Pirátský hrnec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pirátský hrnec
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30166 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
vařené krevety | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Krevety tygří - loupané |
2 cl | Ocet kvasný lihový |
5 ks | Pepř černý celý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Pirátský hrnec | |
250 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
200 g | Fazolové lusky zelené |
0,5 dl | Griotka |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 špetka | Šafrán |
150 g | Slávky nakládané |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 89g |
---|---|
Cholesterol | 108,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 39g |
Vitamín A | 399,9mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Brambory, Cibule, Fazolové lusky zelené, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Ocet kvasný lihový, Petržel - nať, Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Šafrán, Slávky nakládané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky, Griotka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Pirátský hrnec postup přípravy receptu:
1 | Nakládané slávky scedíme, dáme je do mísy, zalijeme třešňovicí a marinujeme asi 10 minut. |
2 | Uvaříme krevety: do jednoho hrnce dáme vodu s octem, sůl, celý pepř a bobkový list. Vodu s kořením vaříme asi 5 minut. Pak do vývaru vhodíme krevety a 3 minuty je povaříme, scedíme a necháme odkapat, vložíme zpět do hrnce a rychle nad ohněm osušíme. |
3 | Oloupané omyté brambory pokrájíme na menší kostky. Zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší dílky. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi na bylinkovém másle cibuli dozlatova orestujeme. |
4 | V druhém hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme černý pepř, pak fazolové lusky, které krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přidáme do něj brambory. Bujon přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 5 minut. |
5 | Doložíme marinované slávky, 3 špetky šafránu, uvařené krevety, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme ještě asi 4-5 minuty a podáváme. |
6 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
7 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
8 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
9 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
10 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
11 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |