Krémová polévka s platýzem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka s platýzem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30174 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Krémová polévka s platýzem | |
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Kapary |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
600 g | Platýz - filety |
3 polévková lžíce | Smetana jihočeská zakysaná15% |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 l | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 221,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 61,7mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,0mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Citrony, Pažitka, Pepř bílý, Platýz - filety, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Kapary, Máslo čerstvé, Nové koření mleté, Smetana jihočeská zakysaná15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Krémová polévka s platýzem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a osušíme 600 g filetů z platýze, pokrájíme na menší kousky a pokapeme citronovou šťávou. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mletý bílý pepř a vložíme na něj kousky platýze, které krátce podusíme, pak přilijeme 0.5 litru bujonu z mušlí a 0.5 litru bílého vína. Dochutíme solí, mletým novým kořením a vaříme 5-6 minut. |
3 | Do misky dáme 2 lžíce kaparů, 3 lžíce zakysané smetany a 1 žloutek. Směs vymícháme a pomalu ji po částech přidáváme do polévky. |
4 | Necháme přejít varem, přidáme omytou drobně pokrájenou pažitku a podáváme. |
5 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
6 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
7 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
8 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
9 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
10 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |