Humrový medový bujon - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Humrový medový bujon
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30186 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Humrový bujon [30179] | |
---|---|
200 g | Celer řapíkatý |
700 g | Humr |
200 g | Kedlubna |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
6 ks | Krevety tygří - loupané |
2 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
300 g | Paprika červená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Humrový medový bujon | |
1 polévková lžíce | Asijská omáčka |
3 polévková lžíce | Hořčice |
250 g | Jogurt bílý smetanový |
3 polévková lžíce | Med včelí |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Víno rýžové čínské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 2g |
Draslík | 981,1mg |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 133,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 108,1mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Humr, Kedlubna, Kmín celý, Nové koření celé, Paprika červená, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Med včelí, Řeřicha, Sůl, Víno rýžové čínské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Protlak rajčatový, Asijská omáčka, Hořčice, Jogurt bílý smetanový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Humrový medový bujon postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky. |
2 | Omytou řeřichu pokrájíme nadrobno. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Zmírníme teplotu, pro zjemnění chuti přimícháme 1 lžíci rýžového vína a dochutíme solí a pepřem. |
4 | Porce medového bujonu podáváme posypané řeřichou. |
5 | Humrový bujon [30179]: |
6 | Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. |
7 | Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. |
8 | V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. |
9 | Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. |
10 | Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. |