Recept

Humrový bujon s medem a lilkem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 30196

Ingredience

Humrový bujon [30179]
200 g Celer řapíkatý
700 g Humr
200 g Kedlubna
0,5 kávová lžička Kmín celý
6 ks Krevety tygří - loupané
2 ks Mrkev kořen
1 polévková lžíce Máslo
5 ks Nové koření celé
300 g Paprika červená
4 kávová lžička Pepř 4 barev
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1,5 polévková lžíce Sůl
1,5 l Voda pitná
0,5 l Víno bílé
Humrový bujon s medem a lilkem
3 polévková lžíce Hořčice kremžská
250 g Jogurt bílý smetanový
200 g Lilek
3 polévková lžíce Med včelí
4,5 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
1 polévková lžíce Petržel - nať
100 g Rýže dušená
1,5 kávová lžička Sůl
2 polévková lžíce Víno rýžové čínské

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 834 kcal
Kilojoule 3 489kJ
14% Sacharidy 51 g
142% Tuky 106 g
86% Sodík 2 g
342% Bílkoviny 192 g

Humrový bujon s medem a lilkem postup přípravy receptu:

1

Omytý lilek pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy, osolíme je (1 lžička) a necháme "vypotit" asi 20 minut. Pak lilek v sítu promyjeme vodou, necháme odkapat, případně osušíme, dáme do zpět do mísy, pokapeme 4 lžícemi sójové omáčky a 2 lžícemi rýžového vína necháme marinovat 10 minut.

2

V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu.

3

V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 0,5 lžíce sójové omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Pak přidáme marinovaný lilek, který vaříme přibližně 4-5 minut, přimícháme uvařenou rýži, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.

4

Medový bujon dosolíme podle chuti a každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

5

Humrový bujon [30179]:

6

Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

7

Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

8

V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

9

Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

10

Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept