Vánoční polévka s krutony z housky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční polévka s krutony z housky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 30203 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
180 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1500 g | Kapr obecný |
150 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
120 g | Mrkev kořen |
0,3 kávová lžička | Muškátový oříšek |
4 ks | Pepř černý celý |
120 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 195,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kapr obecný, Muškátový oříšek, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Petržel - nať, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vánoční polévka s krutony z housky postup přípravy receptu:
1 | Rybí hlavu, ocasní porci kapra a vnitřnosti očistíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. |
2 | S kořením zhruba dvacet minutu vaříme hlavu a ocasní porci kapra a rozdrcený česnek. Poté přecedíme a v části vývaru uvaříme vnitřnosti. |
3 | Kořenovou zeleninu usmažíme na 50 gramech másla a odložíme. |
4 | Na dalších 50 gramech másla ve větším silnostěnném hrnci smažíme jíšku z mouky, zalijeme po částech vývarem, dobře rozšleháme a dvacet minut povaříme. Poté přidáme obrané rybí maso, pokrájené vnitřnosti, zeleninu, muškátový oříšek a sůl. Prohřejeme s celerovou natí, odstavíme a vsypeme posekanou petrželovou nať. |
5 | Zvlášť usmažíme krutony na zbylém másle. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy. |
6 | Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce. |