Pampelišková polévka s bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pampelišková polévka s bramborami
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30325 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Pampelišková polévka s bramborami | |
400 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 špetka | Koriandr mletý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
100 g | Pampeliškové listy |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 38g |
Vitamín A | 298,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 119,0mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Brambory, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Koriandr mletý, Olej slunečnicový, Pampeliškové listy, Pepř bílý, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pampelišková polévka s bramborami postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme brambory a cibuli. Brambory pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme, mladé pampeliškové listy dobře omyjeme a pokrájíme na nudličky. |
2 | V hrnci na másle a oleji zpěníme cibuli, pak přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory, přimícháme sůl, pepř a 1 dl červeného vína. Vaříme při mírné teplotě přibližně 10 minut, pak do polévky přidáme pampeliškové listy a česnek. |
3 | Polévku dochutíme citronovou šťávou, mletým koriandrem a solí. vše povaříme 3-4 minuty a podáváme. |
4 | Zeleninový bujon [30258]: |
5 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
6 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
7 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
8 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
9 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
10 | Případně dochutíme solí a pepřem. |